Takarónövény-keverékek szántóföldre

Mi lesz a következő főnövény?

Szántóföldre optimalizált takarónövény-technológiánkban a legfontosabb kérdés mindig az, hogy milyen főnövény elé takarónövényezünk. Természetesen a vetésidő és a korábbi haszonnövény is számít (például növényvédelmi szempontból), azonban a takarónövényünket követő kultúra igényei a legfontosabbak.

Egy nitrogénkötő főnövény elé érdemes magas széntartalmú, a talaj szervesanyag-készletét gazdagító, valamint jó gyomelnyomó képességű keveréket vetnünk, míg egy gabonaféle vagy napraforgó jobban meghálálja a pillangósvirágúakkal dúsított keverék által megkötött szerves nitrogént.

A TillageMix Hunor keverék Fejér megyében – kiváló választás mind őszi, mind tavaszi kultúrák elé

 

TillageMix Attila PK keverék 7 héttel a vetés után Tamási mellett, november közepén

A vetésidő kulcsfontosságú

A Démétér Biosystems technológiájában határozottan elválnak a nyári és az őszi-téli keverékek: előbbiek vetésideje július, maximum augusztus hónap vége, de minél hamarabb tudjuk őket aratás után a földbe tenni, annál jobb. Egyes partnereink a vetőgéppel néhány órán belül követik a kombájnt, és a 2-3 napon belül történő vetés is gyakori.

Ezzel szemben az őszi-téli keverékek (amely között találsz kifagyót, részben áttelelőt és teljesen télállót is) javasolt vetésideje hazánkban augusztus utolsó 1-2 hete (mindenképpen augusztus 15-20. után), valamint szeptember első fele.

 

Technológiai javaslatok

A vetés esetén alapesetben a gabonavetőgép használatát javasoljuk – ez az esetek 90%-ában jobb kelést, így egyenletesebb állományt, ebből következően jobb ökoszisztéma szolgáltatásokat (gyomelnyomás, talajtakarás stb.) eredményez. A szórva vetésnek (legyen szó akár műtrágyaszóról, akár tárcsára szerelhető aprómagszóról) ugyan majdnem dupla akkora a területteljesítménye, mégis sokkal nagyobb odafigyelést igényel a pontos kivitelezése.

A megsemmisítés (terminálás) módjainak előnyeit és hátrányait részletesen kifejtettük az alábbi előadásunkban: Takarónövények terminálása (2016. november 17.)

Juhok „terminálják” a TillageMix Árpád keveréket Szekszárd mellett