Kezdd el a tanulást otthon

Online szemináriumok

45-75 perces előadásaink a talajmegújító gazdálkodás egy-egy szegletét mutatják be, a talajműveléstől a tápanyag-gazdálkodáson át a takarónövény-technológiáig.

Közelgő webes szemináriumok

Nincs közelgő webes szeminárium, kérjük, nézz vissza később!

Korábbi webes szemináriumok

március12

A tápanyagok költségeinek csökkentése

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

2019-es téli szemináriumsorozatunk záróelemeként részletesen áttekintjük, hogy hogyan csökkenhetjük a tápanyagokkal kapcsolatos ráfordításokat anélkül, hogy akár terményminőséget, akár hozamot tekintve kompromisszumot kellene kötnünk.

Visszajátszás

március05

Meszezés és talajjavítás – mikor, hogyan mivel érdemes?

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A kalcium és magnézium elemekre az NPK és a mikroelemek mellett keveset fókuszálunk, holott nemcsak a talaj tápanyag-tartalmára, hanem a szerkezetre, a pH-ra és így a talajéletre is hatást gyakorol mindkét elem.

Visszajátszás

február26

Melyik növény mit erősít a talajban?

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Egy korábbi előadásunkban az antagonizmusokat már kitárgyaltuk - itt az ideje a pozitív hatások megvizsgálásának! Melyik növénynek milyen hatása van a talajéletre? Hogyan tudjuk a gyökereken keresztül a talajéletet menedzselni?

Visszajátszás

február19

Nem a savak embere – a humin-, fulvo- és aminosavakról

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A termésnövelő anyagok összetevőiként egyre többet emlegetik a huminsavat, és a nitrogéntartalmú trágyázószerek egyik gyakori alkotóeleme az aminosav. Miért felelnek a talajban és a növényben a humin-, fulvo- és aminosavak?

Visszajátszás

február12

Sok kicsi sokba kerül? – Mikroelemek szerepe és pótlása

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy csupán elegendő tápanyagot szeretnénk adni a növényeinknek, és nem foglalkozunk a kiegyensúlyozott ellátottsággal. Egyre többet beszélünk a mikroelemekről, azonban érdemes tisztába kerülni szerepükkel a talaj, a talajéle és növény szempontjából.

Visszajátszás

február05

Nitrogén- és foszforveszteségek megakadályozása

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A két legnagyobb mennyiségben használt tápanyag a nitrogén és a foszfor. Az egyik túlságosan is mobilis, a másik pedig nagyon könnyen lekötődik. Hogyan tudunk ezeken a problémákon megfelelő tápanyag-gazdálkodással segíteni?

Visszajátszás

március01

Élet a szántóföldön kívül II. – Zöldségesek takarónövényei

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Közkívánatra! Akár saját célra, akár piacra, akár ökóban, akár konvencionálisban termelsz zöldségeket, a takarónövényeket Te is be tudod iktatni a rendszeredbe. Mindegy, hogy 1000 négyzetméteren vagy 50 hektáron dolgozol, a takarónövényezés nem terület-, hanem gondolkodásfüggő.

Visszajátszás

február27

Élet a szántóföldön kívül I. – Ültetvények takarónövényei

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A takarónövények nemcsak a szétművelt, lezsarolt szántóföldi talajok megmentői, a szőlős és gyümölcsös gazdák is ugyanúgy hasznukat tudják venni. Mi több, az ültetvény telepítése előtt megtervezett takarónövény technológia komoly versenyelőnyt biztosíthat.

Visszajátszás

február22

Sorköztakarás: milyen lehetőségek vannak itthon?

45 perc Diriczi Zsombor 790 Ft

A kapás kultúrák sorközébe vetett takarónövények forró téma: egy izgalmas koncepció, amelyik ránézésre egyszerűen megvalósítható és mégis látványos eredménnyel jár. Az alkalmas köztesnövények mellett a problémákat is áttekintjük, és felvillantunk több alternatív koncepciót is.

Visszajátszás

február19

Gyomszabályozás a csökkentett menetszámú művelésben

90 perc Diriczi Zsombor 1490 Ft

Hogyan történik a gyomszabályozás a takart talajokon? Nem számolhatsz a talajhatású szerekkel. A takarás miatt a kelő gyomok fejlettsége eltérő lesz, amikor kezeled a területet. Egy komplex agronómiai kérdéskörre igyekszünk egyszerű válaszokat adni.

Visszajátszás

február09

A takarónövények és a minimum művelés munkagépigénye

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Mindannyiunkat izgatnak a gépek - a piros, a zöld, a sárga, a kék, az új, az import, a feljavított, a rommá bütykölt. A takarónövény technológia és a csökkentett menetszámú művelés különösen feladja a leckét, mert olyan gépeket kell beszerezned, amiben nincs feltétlenül tapasztalatod.

Visszajátszás

január25

Takarónövények használata fonálférgek és drótférgek ellen

45 perc Diriczi Zsombor 790 Ft

A talajlakó kártevők elnyomása a takarónövények egyik itthon még keveset emlegetett, de külföldön már külön fejlesztési ágat képező funkciója. Ajánljuk előadásunkat, ha Neked is meggyűlik a bajod a károsítókkal, és a hasznos mikrobiális közösség bántása nélkül szeretnéd kezelni a problémát.

Visszajátszás

január18

Takarónövényezés a csökkentett művelésre való átállásban

90 perc Diriczi Zsombor 1490 Ft

Ahogy egyre kevesebb acélt használsz, úgy lesz szükséged egyre több gyökérre. Milyen fajokkal kezdd el a felkészülést az átállásra, mikhez nyúlj a kritikus időszakban és melyek lesznek a hosszútávú szövetségeseid?

Visszajátszás

január11

Szinergia és antagonizmus a takarónövények között

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy keverékből? Ezen a szemináriumon átnézzük a legnépszerűbb fajok mixen belüli előnyeit és hátrányait, és igyekszünk pár támpontot adni a keverékek kigondolásához. Itt a helyed, ha úgy gondolod, hogy már konyítasz a keverékkészítéshez, de még van mit tanulnod.

Visszajátszás

december14

A biológiai alapú gazdálkodás 6 alapelve – röviden, érthetően

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A biológiai alapú gazdálkodás nem egyenlő az ökológiai gazdálkodással, de ugyanúgy egy fenntartható és biztonságos termelési rendszert takar. Nem jelent kisebb hozamokat, sőt, segít legyőzni azokat az akadályokat, amik a hatékony gazdálkodás útjában állnak.

Visszajátszás

május09

Takarónövények és talajművelés – mikor, hogyan, mivel?

70 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

Állandó mantránk, hogy a takarónövények nem csak vetőmagok, hanem egy komplett technológia részei: vetésforgó, talajművelés, tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem, kéz a kézben. Milyen időzítéssel, milyen technológiával és eszközökkel oldható meg JÓL a takarónövények alkalmazása?

Visszajátszás

április06

A takarónövények hatása a talaj levegő- és vízgazdálkodására

60 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A 10 top takarónövényes félelem közül 3 a talaj levegő- és vízgazdálkodásához kapcsolódik: túl lassan szárad tavasszal a talaj, túl sok vizet használnak a növények vagy éppen lassan melegszik fel a talaj. Ezek elsőre logikus aggodalmaknak tűnhetnek, azonban adj nekünk 45 percet, hogy bebizonyítsuk, rövid- és hosszútávon is más a helyzet.

Visszajátszás

február07

Takarónövények és gyomszabályozás I.

60 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A gyomelnyomás a takarónövények egyik leggyorsabban megtapasztalható előnye: már az első évben jelentős mértékben csökkenthető a gyomnövény populációk mérete és fejlettsége. Előadásunkban elméleti és gyakorlati oldalról körüljárjuk ezt a roppant összetett témakört.

Visszajátszás

november17

Takarónövények terminálása: mechanika és más eszközök

50 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A következő főnövények szempontjából nem csak a keverék összetétele és élete fontos, hanem a megsemmisítés ideje és módja is. Szemináriumunkon megnézzük, hogyan pusztíthatjuk el takarónövény-állományunkat a legnagyobb hatékonysággal.

Visszajátszás

augusztus09

A takarónövény-keverékek alapjai

70 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

Keverék, mix, koktél - gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket a takarónövényekkel kapcsolatban. Egy jó mix egyszerre köt nitrogént, töri át a tömörödött rétegeket és nyomja el a gyomokat. Na de mi is kell egy mixhez?

Visszajátszás

július19

Takarónövények az őszi kalászosok után

45 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A köztesnövények használatát legegyszerűbben a nyáron lekerülő gabonafélék és repce után tudod elkezdeni: a tarlón megőrzött nedvesség segíti a kelést, és elegendő idő áll a takarónövények nyújtotta előnyök kiaknázására, a keverékek kipróbálására.

Visszajátszás