Sziki kender

Crotalaria juncea

A pillangós, ami a száraz nyarakon is takarja talajait

Az aszályos időszakokban sem kell lemondani a biomasszáról: a trópusokon őshonos sziki kender a száraz talajban is “üzembiztosan” fejlődésnek indul és az első fagyig folyamatosan nő. Pillangós növényként nitrogénkötést végez, így tökéletes választás az őszi gabonák betakarítása után.

Kiváló választás az őszi gabonák után

A sziki kender kifejezetten ajánlott az őszi vetésű főnövények nyári betakarítása után. Trópusi növényként a meleg, száraz talajokban is gyorsan fejlődésnek indul, jelentős mennyiségű nitrogént köt meg, miközben védi a talajt az eróziótól.

Zöldségek és gyümölcsök között kiváló takarónövény lehet: elnyomja a fonálférgeket, zöldtömegével pedig hozzájárul a lazább, homokos talajok szervesanyag-tartalmának növeléséhez.

Előnyök

  • Aszálytűrő, a meleg nyári talajokban is könnyen fejlődik
  • 60-70 nap alatt 140-160 kg/ha nitrogén megkötésére képes
  • Gyorsabban nő, mint a legtöbb honos gyomnövény
  • Magas fehérjetartalma miatt legeltetésére is kiváló
  • Tenyészidőszaka alatt 5-6 t/ha zöldtömeget produkál
  • Elnyomja a fonálférgeteket is

global-sunn-galeria

Technológia

VETÉS

Az őszi kalászosok betakarítása után vethető – az előnyök kiaknázásához legalább 8-10 hétre van szüksége az első fagy előtt.

Vetésmélység: 1,5-2,5 cm
Vetőgép beállítása: búza
Magnorma: gabonavetőgéppel történő vetés esetén 15-20 kg/ha, precíziós vetőgéppel 6 kg/ha (76 cm-es sortávolság) vagy 10 kg/ha (38 cm-es sortávolság). Rövid fejlődési időszak esetén növelhető a norma. A szórva vetés nem javasolt.

KONTROLL

Amennyiben az állomány 30%-án megjelentek a virágok és komolyabb fagy nincs a láthatáron, ajánlott terminálni a kendert.

Szárzúzózás után érdemes sekélyen bedolgozni a talajba (ezzel fokozható a fonálféregűző hatás), vagy a felszínen hagyni kiszáradni és mulcsként alkalmazni. Gyomirtószeres kezelés esetén (2 l/ha glifozát + 1 l/ha 2,4-D) is javasoljuk a hengerezést. Kifagyás után a rostosabb hajtások üregessé válnak, így nem fogják akadályozni a tavaszi vetést.

TECHNIKAI ADATOK

Rendszertani besorolás: Crotalaria juncea
Származási hely: India
Kiszerelés: 25 kg
Csomagolás: eredeti, színes zsák

MIHEZ AJÁNLJUK?

Aszályos időszakok
Zöldítés
Zöldtömeg-előállítás
Legeltetés
Fonálféreg-elnyomás
Gyomelnyomás