TillageMix Álmos

Talajtakarás egész télen, nitrogénkötéssel megspékelve

Áttelelő keverékünk a későn lekerülő főnövények után is vethető. A téli talajtakarás mellett tavasszal indul intenzív fejlődésnek a rozs és a bükköny, elnyomva a korán csírázó gyomokat.

Összetétel

75% rozs
22% szöszös bükköny
1,5% bíborhere
1,5% talajművelő retek

Leírás

A rozs mélyre hatoló és erős gyökérzete feljavítja a talaj szerkezetét. Nagy biomasszát képes létrehozni, kellő sűrűségben vetve jó a gyomelnyomó képessége és gátolja a talajeróziót. Erőteljes gyökere raktározza a nitrogént, valamint a többi tápelemet is. Gyors növekedésének és nagy biomasszájának köszönhetően a levegő páratartalmát képes megőrizni, ezzel segítve a talaj vízmegőrzését az azt következő kultúrnövényünk számára. Ezen kívül kiváló támasztónövénye a pillangós növényeknek, így jó párost alkot a bükkönnyel és a borsóval, azonban ennek akkor van létjogosultsága, ha takarmányként takarítjuk be, hiszen még a rozs szárbaindulása előtt szükséges terminálni az állományt.

A szöszös bükköny nagyon jó hidegtűrő, valamint mivel mélyen gyökerezik, ezért szárazságtűrő is. A keverék C:N arányát javítja, mivel terminálás után gyorsan lebomlik. Magja rendkívül ellenálló, a talajban hosszú ideig, akár 5-10 évig is fenntarthatja csírázóképességét és gyomként jelenhet meg a területen. Az állomány tavaszi megsemmisítését ezért körültekintően kell megtervezni. A tavaszi időszakban a főnövény vetése előtt 2-3 héttel kell terminálni. Intenzív növekedése csak a tavaszi felmelegedéssel indul meg (ekkor viszont akár minden héten meg tudja duplázni a biomassza tömegét), általában május 3. hetében kezd virágozni, ekkorra éri el a nitrogénfelvétel csúcsát, így nincs értelme tovább megtartani.

Az állományt tárcsázhatjuk, valamint vegyszeres úton is megszüntethetjük. Gyomirtás esetén a glifozátra és a 2,4-D-re vagy a kukorica gyomirtó szereire (pl. dikamba hatóanyag) támaszkodhatunk. A vegyszeres terminálás után 1-2 hét várakozási idő javasolt, valamint ennyi idő a bükköny maradványainak is kell a lebomlás elindulásához. Virágzás idején csak hengerezés javasolt.

Mihez ajánljuk?

Nitrogénkötés
Talajépítés
Talajlazítás
Erózióvédelem

Technológia

Vetésidő: augusztus vége – október vége
Vetésmélység: 2-4 cm
Magnorma: 50-60 kg/ha
Tenyészidő: 120-130 nap
Terminálás: gyomirtás / mechanika

Funkciók

Magméret