TillageMix Botond

20 faj egy őrült keverékben

 

20 fajt zártunk össze ebbe a keverékbe, amely az igazán elszánt takarónövényes gazdáknak készült. Vetése egyszerű, az eredmény pedig magáért beszél.

Összetétel

Fehér mustár, alexandriai here, olajlen, facélia, takarmányborsó, négermag, csillagfürt, szudánifű, tarlórépa, rozs, takarmánybaltacim, homoki zab, tehénborsó, talajművelő retek, perzsa here, etióp mustár, olajretek, szegletes lednek, lóbab, tavaszi bükköny
 

Leírás

Az etióp mustár, a fehér mustár a tarlórépa és az olajretek karógyökerű keresztesvirágú növények, javítják a talaj szerkezetét, jó gyomelnyomók, valamint ezek nagy zöldtömeget képeznek a keverékben, és könnyen lebomlanak.

A talajművelő retek 10 hét alatt 1-1,5 méter mélyen képes gyökeret ereszteni, ezzel segítve a következő főnövény mélyebb gyökerezését, valamint a talaj vízháztartását. Ezen kívül képes felvenni és feltárni a fontosabb tápanyagokat a főnövényünk számára, mint a nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium és bór.

Az olajlen, a négermag és a szudánifű jó szárazságtűrő növények, így a nyári nagy melegben is kiválóan tudnak kelni, jó gyomelnyomó képességűek. Az olajlen és négermag támasztói is lehetnek a pillangós növényeknek. Ezen kívül jó kapcsolatot tudnak létesíteni a mikorrhiza gombákkal. A szudánifű nagy gyökértömeget képez, ezzel növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint homok- és erodált vályogtalajokon kimondottan jó a talajjavító hatása.

A homoki zab gyors növekedésű, allelopatikus hatású és nagy zöldtömeget képző növény, ennek köszönhetően kiváló gyomelnyomó is. A bojtos gyökere mélyre hatol és jó talajállapotot hoz létre, valamint ő is segíti a foszfor felvehetőségének növelését.

A rozs mélyre hatoló és erős gyökérzete feljavítja a talaj szerkezetét. Nagy biomasszát képes létrehozni, kellő sűrűségben vetve jó a gyomelnyomó képessége és gátolja a talajeróziót.

A facélia kiválóan javítja a talajszerkezetét a feltalajban, ezzel csökkentve a talajművelés energiaigényét. Kiváló foszfor mobilizáló. Gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Ezen kívül nematosztatikus (gátolja a fonálférgek fejlődését és távol tartja őket) és nematicid (fonálféreg ölő) hatású.

Az alexandriai here és a perzsa here alacsony növésű, hatékony nitrogénkötő növények. A gyökérzetüknek a nagyrésze a feltalajban helyezkedik el, és sűrűn átszövi azt, ezzel kiváló szerkezetet képeznek, valamint segítenek az erózió csökkentésében.

A tavaszi bükköny kiváló nitrogénkötő. A meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb, azonban a kemény fagyokat nem éli túl.

A szegletes lednek jó szárazságtűrő és talajtípusra igénytelen pillangós növény (pl. szikes talajon is megél), azonban keléséhez sok nedvességre van szüksége. Kiterjedt gyökérzete jól megköti a laza talajt, ezzel is csökkentve az eróziót. Valamint képes a talajban megkötött foszfátot felszabadítani, más növények számára hozzáférhetővé tenni.

A lóbab a hirtelen hőmérsékletcsökkenést nem bírja, és nem annyira fagytűrő, mint a bükkönyfélék. A gyökérsavai jól mobilizálják a lekötődött foszfort, és mivel a nitrogénkötés foszforigényes folyamat, ezért szoros kapcsolatot alakít ki a talajban lévő mikorrhiza gombákkal. Nagy biomasszát képes fejleszteni, de a maradványai könnyen lebomlanak.

A tehénborsó egy mélygyökerezésű, szárazságtűrő nitrogénkötő növény. A 8 hét alatt akár 2 méter mélyre lenyúló karógyökér lazítja a talajt és segít a növénynek túlélni a szárazabb időszakot. A levelén keresztül kibocsátott (extraflorális) nektáriumok segítségével nem csak a virágzáskor vonzza a hasznos rovarokat.

A takarmányborsó a takarónövény-keverékekben az egyik legjobb nitrogénkötő növény. Érdemes támasztónövénnyel együtt vetni, mert így nagyobbra képes nőni. Ezen kívül olcsó a vetőmagja, így kedvelt növény a keverékekben.

A csillagfürt jó nitrogénkötő pillangós növény, a laza szerkezetű, savanyú talajokon érzi jól magát.

A takarmánybaltacim egy évelő pillangós növény, felemelkedő szárú, akár fél méter magasra is nőhet. Takarmányozási célra is alkalmas, vagy esetleg téli legeltetésre.
 

Mihez ajánljuk?

Őszi-téli talajtakarás
Változatosság
Nitrogénkötés
Zöldtömeg
Gyomelnyomás

Technológia

Vetésidő: augusztus közepe – szeptember vége
Vetésmélység: 3-4 cm
Tenyészidő: 90-110 nap
Magnorma: 50-60 kg/ha
Terminálás: mechanika / gyomirtás
 

Funkciók

 

Magméret