TillageMix Emese Álma

Nyolcas aprómag mix a szórva vetést kedvelőknek

Változatos aprómagos keverékünk egyesíti magában a gyomelnyomás, a nitrogénkötés és a talajlazítás funkciókat. Alacsony magnormájának köszönhetően rendkívül gazdaságos, és akár szórva is vethető.

Összetétel

30% silócirok
20% olajlen
15% négermag
10% facélia
10% talajművelő retek
5% etióp mustár
5% görögszéna
5% alexandriai here

Leírás

A keverékben a silócirok az egyetlen egyszikű növény, amely nagy gyökértömeget képez, ezzel növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint homok- és erodált vályogtalajokon kimondottan jó a talajjavító hatása.

Az olajlen kevés nedvességtől is gyorsan elindul, így a keverék komponensei közül ez jelenhet meg leghamarabb a silócirokkal együtt. Kevés biomasszát termel, de nagyon jó talajstruktúráló és kevés nitrogénnel is beéri. Sok levele van, azonban kis méretük miatt a párologtatás mértéke alacsony, így a talaj vízkészletével gazdaságosan bánik, nem szárítja úgy ki. Nagy szüksége van a mikorrhiza gombákra, ha nincs megfelelő kapcsolat, akkor akár 80-90%-kal csökkenhet a termése.

A négermag és a silócirok jó szárazságtűrő növény, így a nyári nagy melegben is kiválóan tudnak kelni, jó gyomelnyomó hatásuk van kellő sűrűségben vetve. Mivel a silócirok és négermag melegkedvelő növény, ezért a keveréknek ezen a komponensei könnyen kifagynak az első hideg periódusban.

A facélia kiválóan javítja a talajszerkezetét a feltalajban, ezzel csökkentve a talajművelés energiaigényét. Kiváló foszfor mobilizáló. Gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Ezen kívül nematosztatikus (gátolja a fonálférgek fejlődését és távol tartja őket) és nematicid (fonálféreg ölő) hatású.

A talajművelő retek 10 hét alatt 1-1,5 méter mélyen képes gyökeret ereszteni, ezzel segítve a következő főnövény mélyebb gyökerezését, valamint a talaj vízháztartását. Ezen kívül képes felvenni és feltárni a fontosabb tápanyagokat a főnövényünk számára, mint a nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium és bór.

Az etióp mustár szintén karógyökerű keresztesvirágú növény, javítja a talaj szerkezetét, valamint nagy zöldtömeget képez a keverékben, és könnyen lebomlik. Nagyon elterjedt a keverékekben a fehér mustár használata, azonban az etióp mustár jobb takarónövénynek bizonyult, mivel alacsonyabb növésű, terebélyesebb (jó gyomelnyomás), nagyobb a zöldtömege, és hosszabb a vegetatív periódusa, mint a fehér mustárnak.

Az alexandriai here és a görögszéna adják a nitrogénkötő komponenseket ebben a keverékben, amelyek jelentős mennyiségű nitrogént képesek megkötni a talajban. A gyökérzetük nagy része a feltalajban helyezkedik el, és sűrűn átszövi azt, ezzel kiváló szerkezetet képeznek, valamint segítenek az erózió csökkentésében.

Mihez ajánljuk?

Gyomelnyomás
Nitrogénkötés
Szórva vetés
Talajlazítás

Technológia

Vetésidő: július közepe – augusztus vége
Vetésmélység: 1,5-3 cm
Magnorma: 8-10 kg/ha
Tenyészidő: 80-100 nap
Terminálás: kifagyás

Funkciók

Magméret?