TillageMix Levente

Egyszerű, de hatékony gyomelnyomás

 

Levente mixünk a gyomelnyomásban jeleskedik, egyszerűsége miatt pedig javasoljuk azoknak, akik most kezdenek a takarónövényezéssel ismerkedni. Vetőgéppel és aprómagszóróval is vethető.

Összetétel

72% homoki zab
20% tavaszi bükköny
4% talajművelő retek
4% etióp mustár
 

Leírás

A homoki zab gyors növekedésű, allelopatikus hatású és nagy zöldtömeget képző növény, ennek köszönhetően kiváló gyomelnyomó is. A bojtos gyökere mélyre hatol és jó talajállapotot hoz létre, valamint ő is segíti a foszfor felvehetőségének növelését. Amennyiben homoki zab van a keverékben, ügyelni kell arra, hogy az utána következő aprómagvú főnövényünk vetése előtt két héttel terminálva legyen, mert a lebomlása során felszabaduló allelopatikus anyagok csírázásgátló hatásának megszűnéséig ennyi időre van szükség.

A tavaszi bükköny a meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb, azonban a kemény fagyokat nem éli túl. Mivel előnyeit hidegtűrő tulajdonsága miatt használhatjuk ki leginkább, ezért vetésre a nyár végi vagy őszi időszakot célszerű választanunk.

A talajművelő retek 10 hét alatt 1-1,5 méter mélyen képes gyökeret ereszteni, ezzel segítve a következő főnövény mélyebb gyökerezését, valamint a talaj vízháztartását. Ezen kívül képes felvenni és feltárni a fontosabb tápanyagokat a főnövényünk számára, mint a nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium és bór.

Az etióp mustár szintén karógyökerű keresztesvirágú növény, így lazítva a talaj szerkezetét, azonban ez főleg nagy zöldtömeget képeznek a keverékben, valamint könnyen lebomlik. Nagyon elterjedt a keverékekben a fehér mustár használata, azonban az etióp mustár jobb takarónövénynek bizonyult, mivel alacsonyabb növésű, terebélyesebb (jó gyomelnyomás), nagyobb a zöldtömege és hosszabb a vegetatív periódusa, mint a fehér mustáré.
 

Mihez ajánljuk?

Biomassza
Zöldítés
Nitrogénkötés
Könnyű kezelhetőség
Gyomelnyomás

Technológia

Vetésidő: augusztus közepe – szeptember eleje
Vetésmélység: 1,5-2,5 cm
Tenyészidő: 90-110 nap
Magnorma: 20-25 kg/ha
Terminálás: kifagyás
 

Funkciók

 

Magméret