TillageMix Sarolt

Nitrogénkötés nyáron is

 

A szegletes lednek, olajlen és négermag hármasa gondoskodik arról, hogy a nyári melegben se kelljen lemondanod a biomasszáról és a nitrogénkötésről.

Összetétel

67% szegletes lednek
23% olajlen
10% négermag
 

Leírás

A szegletes lednek jó szárazságtűrő és talajtípusra igénytelen pillangós növény (pl. szikes talajon is megél), azonban keléséhez sok nedvességre van szüksége. Ezért nagyobb esők előtt érdemes vetni, és ha lehet, beáztatni a magot. A lednek nitrogénkötése főleg a virágzás kezdetekor indul be igazán, így érdemes addig a területen hagyni, ha szeretnénk ezt a hatását is kifejteni. Ezen kívül kiterjedt gyökérzete jól megköti a laza talajt, ezzel is csökkentve az eróziót. Valamint képes a talajban megkötött foszfátot felszabadítani, más növények számára hozzáférhetővé tenni.

Az olajlen kevés nedvességtől is gyorsan elindul, így a keverék komponensei közül ez jelenhet meg a leghamarabb. Kevés biomasszát termel, de nagyon jó talajstruktúráló és kevés nitrogénnel is beéri. Jó támasztójaként szolgál a pillangós növényeknek és állva marad megsemmisítés után is. Sok levele van, azonban kis méretük miatt a párologtatás mértéke alacsony, így a talaj vízkészletével gazdaságosan bánik, nem szárítja ki. Mivel csak egy főhajtása van, átengedi a napfényt, így a kisebb méretű komponenseket sem nyomja el a keverékben. Ezen kívül nagy szüksége van a mikorrhiza gombákra, ha nincs megfelelő kapcsolat, akkor akár 80-90%-kal csökkenhet a termése.

A négermag jó szárazságtűrő növény, így a nyári nagy melegben is kiválóan tud kelni, jó gyomelnyomó hatása van kellő sűrűségben vetve, valamint szintén támasztó növénye is lehet a pillangós növényeknek. Ezen kívül jó kapcsolatot tud létesíteni a mikorrhiza gombákkal. Mivel melegkedvelő növény, ezért a keveréknek ez a komponense könnyen kifagy az első hideg periódusban.

A keverék e három komponense jó kiegészítik egymás, és a ledneknek jó támasztó komponensei lesz az olajlen és négermag, valamint ez a keverék nem hagy nagy mulcsot maga mögött, és gyorsan le is bomlik.
 

Mihez ajánljuk?

Nyári talajtakarás
Zöldítés
Nitrogénkötés
Könnyű kezelhetőség
Gyomelnyomás

Technológia

Vetésidő: július – augusztus eleje
Vetésmélység: 2-3 cm
Tenyészidő: 80-90 nap
Magnorma: 15-20 kg/ha
Terminálás: kifagyás
 

Funkciók


 

Magméret