TillageMix Sarolt

Nitrogénkötés nyáron is

 

A tavaszi bükköny, olajlen, négermag és perzsa here négyese gondoskodik arról, hogy a nyári melegben se kelljen lemondanod a biomasszáról és a nitrogénkötésről.

Összetétel

48% tavaszi bükköny
32% olajlen
12% négermag
8% perzsa here
 

Leírás

A tavaszi bükköny a meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb, azonban a kemény fagyokat nem éli túl. Mivel előnyeit hidegtűrő tulajdonsága miatt használhatjuk ki leginkább, ezért vetésre a nyár végi vagy őszi időszakot célszerű választanunk. A bükkönynek kiváló támasztékot nyújt a négermag és az olajlen.

Az olajlen kevés nedvességtől is gyorsan elindul, így a keverék komponensei közül ez jelenhet meg a leghamarabb. Kevés biomasszát termel, de nagyon jó talajstruktúráló és kevés nitrogénnel is beéri. Jó támasztójaként szolgál a pillangós növényeknek és állva marad megsemmisítés után is. Sok levele van, azonban kis méretük miatt a párologtatás mértéke alacsony, így a talaj vízkészletével gazdaságosan bánik, nem szárítja ki. Mivel csak egy főhajtása van, átengedi a napfényt, így a kisebb méretű komponenseket sem nyomja el a keverékben. Ezen kívül nagy szüksége van a mikorrhiza gombákra, ha nincs megfelelő kapcsolat, akkor akár 80-90%-kal csökkenhet a termése.

A négermag jó szárazságtűrő növény, így a nyári nagy melegben is kiválóan tud kelni, jó gyomelnyomó hatása van kellő sűrűségben vetve, valamint szintén támasztó növénye is lehet a pillangós növényeknek. Ezen kívül jó kapcsolatot tud létesíteni a mikorrhiza gombákkal. Mivel melegkedvelő növény, ezért a keveréknek ez a komponense könnyen kifagy az első hideg periódusban.

A perzsa here sűrű, egységes talajborítást biztosít, alacsony növésű, hatékony nitrogénkötő, valamint legeltetésre is alkalmas. A talaj tekintetében a kötöttebb, nehéz talajokat kedveli, valamint a savanyúbb talajokat preferálja. Jobb hatású a talajokra, nagyobb biomasszát képez és jobb nitrogénkötő, mint az alexandriai here. A perzsa here előnye az aszályos időszakokban mutatkozik meg, mivel a szárazságtűrő képessége nagyobb, mint az alexandriai heréé.

A keverék e három komponense jó kiegészítik egymás, és a ledneknek jó támasztó komponensei lesz az olajlen és négermag, valamint ez a keverék nem hagy nagy mulcsot maga mögött, és gyorsan le is bomlik.
 

Mihez ajánljuk?

Nyári talajtakarás
Zöldítés
Nitrogénkötés
Könnyű kezelhetőség
Gyomelnyomás

Technológia

Vetésidő: július – augusztus eleje
Vetésmélység: 2-3 cm
Tenyészidő: 80-90 nap
Magnorma: 10-15 kg/ha
Terminálás: kifagyás
 

Funkciók


 

Magméret