Napjainkban főleg dél-amerikai országokban termesztik mint takarónövény, illetve szélsőséges feltételek között Skócia szigetein, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Hawaii-on termesztik takarmány- és köztesnövényként.

Bevezetés

Kultúrnövényeink betakarítása után takaró- és zöldtrágyanövényként jól hasznosítható egyéves fűféle. Nitrogéntartalma magasabb, C:N aránya alacsonyabb, mint a többi őszi gabonának, ebből következően zöldtrágyaként a talajba forgatva kevésbé jelent veszélyt a felvehető nitrogén mennyiségének csökkentése szempontjából.

Erősségek

  • Erózióvédelem
  • Talajjavítás
  • Allelopatikus hatás
  • Nematosztatikus hatás

Előnyök

Gyors növekedés jellemzi, nagy zöldtömeget képez, ennek és allelopatikus tulajdonságának köszönhetően kiváló gyomelnyomó képességű. Hatékonyan használhatjuk továbbá a gyökérzetre káros fonálférgek távoltartására. A növények mélyen gyökereznek és jó talajállapotot hoznak létre. A vízhatás alatt lévő (elsősorban trópusi) talajokon a homoki zab segíti a foszfor felvehetőségének növelését.

Hátrányok

Gyomként terjedhet, akadályozva ezzel a főnövény termesztését. Gyomelnyomó képességét takarónövényként hasznosíthatjuk, azonban az utána következő főnövény vetése és a homoki zab talajba forgatása (terminálása) között várjunk legalább két hetet a lebomlás során felszabaduló allelopatikus anyagok csírázásgátló hatásának megszűnéséig.

Technológia

Kora tavasszal vagy augusztus-szeptemberben vethető 1-3 cm mélységre. Az alkalmazott vetőmagmennyiség 45-80 kg/ha. Gabonavetőgéppel és szórva is vethetjük, utóbbi esetben magasabb magmennyiség szükséges. Fagyos időben elpusztul, talajba forgatva a főnövény vetéséig előírt két hetet szem előtt tartva terminálhatjuk.

Tűrőképesség

Fejlődése hűvös, mérsékelten csapadékos körülmények között a legjobb, 0°C körüli hőmérsékletig hidegtűrő, de nem fagytűrő, kemény fagyban kipusztul. Mérsékelten trágyázott talajokon jól termeszthető, a kémhatás tekintetében a 4,5-7,5 közötti pH intervallum megfelelő számára. Kifejezetten érzékeny a talajban maradó gyomirtószer-maradványokra.