Kétéves növény, fejlődésének második évében hoz magot, természetes gyepjeinkben a kaszálás vagy legeltetés miatt nem tud magot érleleni, ezért nem fordul elő. Fontos alkotója lehet a rövid életű, öntözött gyepeknek, nagy tömegű széna- és szilázsfüvet biztosít.

Bevezetés

Az olaszperje kiterjedt mellékgyökérzetének köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik az erózióvédelemben. Főleg a csapadékos téli időszakokban képes megakadályozni az ásványi anyagok kimosódását, illetve rendkívül nagy mennyiségben a felszín közelében tartja a nitrátot. Ez utóbbi tulajdonságával segít megőrizni a legfontosabb tápelemet a főnövény számára a tavaszi fejlődéshez.

Erősségek

  • Erózióvédelem
  • Talajjavítás
  • Gyomelnyomás
  • Nitrogén megtartás
  • Hosszútávú nitrogénellátás biztosítása
  • Nagy növekedési erély

Előnyök

Gyors csírázás és fejlődés jellemzi, gyorsan megtelepül, jól borítja a talajt, emiatt kiváló köztesnövény laza homoktalajokon, erodált területeken.

Hátrányok

Invazívvá válhat, gyomként terjedhet. Nehezen viseli a meleget és a szárazságot, inkább az üde, mérsékelten meleg területeket kedveli, kemény teleken kifagy.

Technológia

Márciustól októberig vethető. A vetőmagmennyiség tisztán vetve 35-40 kg/ha, kevert vetés esetén 20-25 kg/ha. Réti vagy bíborherével keverve, ennek nitrogénkötő tulajdonságát kihasználva kiváló hatékonysággal használható a talaj nitrogéntartalmának növelésére. Gabonavetőgéppel 3-5 cm mélyre vessük.

Virágzás előtt vágjuk le és forgassuk legalább 15 cm mélyen a talajba, megelőzve ezzel a szár fásodásának megkezdődését. Így biztosíthatjuk, azt hogy a növényi részek teljes lebomlása megtörténjen, illetve ebből következően hasznos növényi tápanyagok épülhessenek föl. A lekaszált perjét mulcsként is a felszínen hagyhatjuk a téli időszakra.

Tűrőképesség

A talaj kémhatásának tekintetében a pH 6,0-8,0 intervallum a legmegfelelőbb, azonban a savasabb, rosszabb minőségű talajokon is vethetjük. Diploid és tetraploid változatok is léteznek belőle, a tetraploidok jobb szárazság- és hidegtűrők.