Bevezetés

A sziki kender (Crotalaria juncea) indiai származású, a trópusi és szubtrópusi területeken gazdasági jelentősége elsősorban rost- és takarmánynövényként ismert. Számos előnyös tulajdonságából adódóan azonban köztes- vagy zöldtrágyanövényként is kiválóan termeszthető. 9-12 hét alatt 7 000 kg/ha szárazanyag mennyiséget állít elő, illetve 130-160 kg/ha nitrogén adódik termesztése során. A levél nitrogén tartalma 2-5%, a gyökér és a szár által képviselt mennyiség 0,6-2%.

Erősségek

  • Gyors növekedés
  • Gyomelnyomás
  • Nematosztatikus hatás
  • Nitrogénkötő képesség
  • Szárazságtűrés
  • Talajjavítás

Használat

A sziki kender szélsőséges talajviszonyok között is megfelelően fejlődik, a pH 5-8,4 közötti tartományban sikeresen termeszthető. Köztesnövényként kiválóan használható a terület gyommentesen tartására: egyrészt megfelelő körülmények között gyorsabban nő, mint a gyomok többsége, másrészt mulcsként meghagyva folyamatosan takarja a talajt. A fonálférgek ellen is eredményes, a növény által termelt anyagok ugyanis gátolják a nematódák fejlődését. Továbbá a pillangósok családjába tartozó sziki kender gyökerén a Rhizobium baktériumok ún. gyökérgümőket képeznek, így képes a légköri nitrogén megkötésére.

Előnyök

Alapvetően igénytelen a talaj tekintetében, különösen jól terem homoktalajokon, szárazságtűrő. Megfelelő körülmények között vetés után egy hét alatt kikel – ebben az időszakban fontos a közepesen nedves talajállapot, a vetést követő nagy mennyiségű csapadék jelentősen visszavetheti a kelést, a csírázó növények nagy része kipusztulhat.

Hátrányok

Hűvös, árnyékos időjárás esetén a fejlődés és a nitrogénfixáció lelassul, tehát a zöldtrágyanövényként való hasznosítás előnyeit korlátozottan használhatjuk ki.

Virágzásba fordulva az addig húsos, nedves szárak „befásodnak”, ezután a lezúzott vagy elfagyott növény maradványai nehezebben bomlanak le. Amikor az állomány 25-30%-a virágzik és nincs a láthatáron enyhébb fagy, érdemes terminálni a növényt a fenti eset elkerülése érdekében.

Technológia

Áprilistól július közepéig vethető, a takarónövényként alkalmazható fenológiai fázist 9-12 hét alatt éri el. Vetése sorvetőgéppel gabonasortávra, 2-3 cm mélységre ajánlott, 9-15 kg/ha magnormával. A virágzás kezdeti stádiumában, fejlődésének 1,5 – 2,5 hónapos időszakában aprítva és talajba forgatva alkalmazhatjuk takarónövényként és zöldtrágyaként.

Tűrőképesség

8,4-27,5 °C között fejlődik, a melegebb hőmérséklet és a közepes nedvességtartalom a legkedvezőbb a fejlődés szempontjából. A hőmérséklet csökkenése visszaveti a fejlődést, a sziki kender nem fagytűrő.