Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt hasznosítható, ezek mellett másodvetésre is alkalmas. Biztonságosan termeszthető és sokoldalúan hasznosítható takarmány- és takarónövény.

Bevezetés

A cirokfélék elsődleges géncentruma (a növényfajok feltételezett keletkezési helye) Etiópia és Szudán, innen terjedt el Nyugat-Afrikán és Közel-Keleten keresztül Indiába, Kínába, később Európába. Trópusi szavanna éghajlatról származó növény lévén kimagaslóan szárazságtűrő. Földünkön ebben az éghajlati övezetben alakultak ki a C4-es fiziológiai csoportba tartozó növények, ide tartozik a szudánifű is.

Erősségek

  • Talajjavítás
  • Gyomelnyomás
  • Nematosztatikus hatás
  • Szárazságtűrés

Előnyök

Nagy gyökértömeget képez, ezzel növeli a talaj szervesanyag-tartalmát. A gyökeret károsító  fonálférgek távol tartására kiváló választás, illetve sűrűbben vetve nagyon jó gyomelnyomó képességű. Hőmérsékletigénye 25–27 °C, így a szudánifű az alföldi területek növénye lehet. Energetikai és takarmányozási céllal kitűnően termeszthető, továbbá homok és erodált vályogtalajokon kihasználhatjuk talajjavító hatását.

Hátrányok

Szárazságtűrése a dús, mélyre hatoló gyökérzetből adódik. Érdemes figyelembe venni, hogy jelentős mennyiségű vizet vesz fel a talajból, illetve a talajban maradó gyökértömeg kedvezőtlen C:N arányt alakíthat ki. Ez azt jelenti, hogy a szerves anyag (gyökértömeg) lebontását végző mikroszervezetek, működésükhöz a talaj növények által felvető nitrogénjét használják, tehát átmenetileg csökkentik a nitrogéntartalmat. Mindezeket fontos figyelembe venni a tavaszi nitrogénadagok számításakor.

Technológia

A növény fejlődési ideje 8-10 hét. Gabonavetőgéppel 3-5 cm mélyre, júniustól augusztus közepéig vethető. A vetőmagmennyiség 30-40 kg/ha biomassza növelésre és fonálféreg visszaszorítására, 50-60 kg/ha gyomszabályozásra. Kerüljük a tömődött, kemény talajt, illetve ne vessük közvetlenül eső előtt.

Maradványainak lassú lebomlása nehezítheti a vetést, ezt vegyük számításba akkor, ha utána őszi vetésű növényt tervezünk. Tavaszi vetésű növény esetén kaszálhatjuk és mulcsként a felszínen hagyhatjuk, ez esetben kora tavasszal dolgozzuk sekélyen a talajba.

Tűrőképesség

Szárazságtűrése kimagasló, ezzel szemben érzékeny a hidegre. A talaj kémhatására nem érzékeny, 5-ös pH körüli értékeken is vethető.

C4-es növény, ami azt jelenti, hogy fotoszintézise 30°C fölött sem mutat teljes aktivitást. Ilyenek még például a nád, kukorica és egyéb cirokfélék. Ezzel szemben a C3-as növények (cukorrépa, búza) fotoszintézisének aktivitása 25°C körül éri el maximumát.