A takarónövények (vagy fedőnövények) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen számos előnyt biztosítanak a gazdálkodóknak: javítják a talaj tápanyag-körforgását, csökkentik az eróziót és folyamatos táplálékot biztosítanak a talajlakó szervezeteknek. Ugyanakkor a takarónövény nem csak egy újabb termék, amelyet felhasználunk a gazdaságunkban, hanem egy komplett technológia. A sikeres „takarónövényezéshez” megfelelő gondolkodás, logisztika és időzítés szükséges. Szeretnénk adni néhány tippet azoknak, akik most ismerkednek ezzel a fogással, hogy a kezdeti próbálkozások is sikeresek és zökkenőmentesek legyenek.

Kezdd kicsiben!

Amikor úszni tanulunk, az első 25 méteres táv megtétele is hatalmas örömmel tölt el – ekkor nem is gondolunk arra, hogy 1000-2000 métereket is végig tudnánk tempózni. Miért tennél másként a takarónövényekkel?

Ne akard kapásból 50-100 vagy még több hektáron kipróbálni a keverékeket. Válassz egy kisebb parcellát, vagy annak csak egy részét (2500 négyzetmétertől az 5 hektárig), és vágj bele a kísérletekbe. A lényeg az, hogy legyen jól megközelíthető és jól vizsgálható ősztől tavaszig. Az sem gond, ha nem a legjobb talajaid vannak itt (sőt!).

Kezdd könnyen!

Hagyj időt magadnak a tanulásra, a fajok és fajták megismerésére, a fogások elsajátítására. Hagyj időt a növénynek a fejlődésre, a hatás kifejtésére és a zöldtömeg lebomlására.

Ha először alkalmazol takarónövényeket, akkor egy válassz egy tágabb időszakot a kipróbálásukra: a gabonák betakarítása után, ha tavaszi vetés lesz a következő, vagy kukorica után alkalmad nyílik arra, hogy ősszel, télen és tavasszal is fejlődő növénytakarót vess és megvizsgáld a hatásait.

Kezdd egyszerűen!

A faj- és fajtaválasztás, valamint a keverékek kialakítása kulcsfontosságú a sikered és a sikerélményed szempontjából. Úgy tűnhet, hogy csak az csinálja jól, aki 6-8-12 komponensű, összetett mixeket használ. Ez is egy szint, ide is el lehet jutni, de ezek az ászok is 1-1 egyszerűen kezelhető fajjal kezdték, majd mellétettek másik 2-3 növényt és ebből tanultak. Ne feledd: minél több növényed van a keverékben, annál több mindenre kell odafigyelned!

Válassz egy egyszerűen kezelhető növényt, például az olajretket vagy a daikon retket. Lazítja a talajt, megőrzi a tápanyagokat, és télen nagy valószínűséggel elfagy, így tavasszal nem lesz vele gondod. Ha kiismerted az elérhető retekfajtákat, akkor kezdd el kombinálni: tegyél mellé zabot és omlós talajaid lesznek. Kombináld takarmányborsóval, ami nitrogént köt, és a két növény példásan fogja hasznosítani, majd megőrizni a nitrogén. Vagy keverd össze szudánifűvel és sziki kenderrel, és kapsz egy elfagyó, nagy biomassza tömeget hátrahagyó nyári mixet. Ugyanígy gondolkodhatsz bíborherében, olaszperjében (utóbbi már több odafigyelést igényel), és tucatnyi más, „egyszerű, de nagyszerű” kombinációban.

Négy egyszerű kérdéssel meghatározhatod a választott fajt vagy fajokat:

  1. Milyen célt szeretnél elérni? Ha a lazább talajért dolgozol, akkor valamilyen karógyökerű növény legyen a mixed alapja. Ha kevesebb szintetikus nitrogént szeretnél vásárolni a következő évben, akkor értelemszerűen egy pillangósra építsd a keverékedet.
  2. Fagyjon el vagy élje túl a telet? A növények télállósága nem fekete vagy fehér, hiszen sok minden múlik az időjáráson, de nagy biztonsággal behatárolható azon fajok spektruma, amelyek biztosan nem élnek túl egy átlagos magyar telet.
  3. Hogyan fogod elvetni és terminálni? Szinte mindegyik faj vagy keverék elvethető gabonavetőgéppel (legfeljebb tárcsát kell cserélni), így ennek technikai akadályai nem lehetnek. A terminálás kérdése már alaposabb körüljárást igényel, és függ attól is, milyen módszerekkel gazdálkodsz (ha például ökózol, akkor a 2,4-D + glifozát gyomirtás eleve kizárva).
  4. Milyen növény előzi meg, illetve követi a takarónövényedet? Itt kell a legjobban figyelni: vannak takarónövények és főnövények, amelyek nem követhetik egymást, és vannak, amelyek kifejezetten ajánlottak egy vetésforgón belül. Továbbá a főnövények betakarítási és vetési ideje meghatározza, hogy mennyi ideje lesz „teljesíteni” a fedőnövényeidnek.

Kezdj el tanulni!

Végül a legfontosabb tanács: ha belekezdenél, de elakadtál, kérdezz bátran tőlünk, termelőtársaktól, szaktanácsadóktól. Egyre növekvő magyar nyelvű szakirodalom áll rendelkezésedre, valamint az ilyen témájú rendezvények száma is szépen gyarapodik. Próbálj ki minél több megoldást a saját területeiden és tartsd észben, hogy még egy ilyen kis országban is lehetnek nagy különbségek. Ami a somogyi homokon működik, az a Te zalai agyagodon nem biztos, hogy megállja a helyét és fordítva.

Összegezve: kezdd kis területen, egy fajjal vagy egy egyszerű keverékkel, figyelj a részletekre és az időzítésre, tanulj folyamatosan és sajátítsd el a szükséges, rendszerszintű gondolkodásmódot.