Bevezetés

A tavaszi bükköny (Vicia sativa) Európa mediterrán területeiről származó egynyári, pillangós növény. Keveréktakarmányokban egyszikű növényekkel keverten vethető, majd zölden, silózva, vagy szénaként tartósítva etethető.

Takarónövényként számos előnyös tulajdonságát kihasználva szintén termeszthető, széles körben alkalmazzák Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein, illetve az Egyesült Államokban. Nitrogénkötő és gyomelnyomó képességű, fejlődése során 5-7,5 t/ha szárazanyagot hoz létre, a nitrogénkötés mértéke 50-150 kg/ha lehet, ennek hozzávetőleg a felét hasznosíthatja az utána következő növénykultúra.

Erősségek

  • Szimbiotikus nitrogénkötés
  • Talajjavítás
  • Gyors növekedés
  • Nagy zöldtömeg
  • Gyomelnyomás
  • Nematosztatikus hatás
  • Hidegtűrés, fagytűrés

Előnyök

A talajkémhatás tekintetében jól tűri a szélsőségeket, 4,5-ös és 8,2-es pH értékek között is termeszthető, azonban legkedvezőbb számára a semleges – gyengén lúgos kémhatás. A megfelelő víz- és levegőgazdálkodású, középkötött vályogtalajokat kedveli, de minden talajtípuson megél. Vízállásos területeken vetése kerülendő. Fejlődési ideje 2-3 hónap, ezalatt nagy zöldtömeget hoz létre, nitrogéntartalma 4%.

Hátrányok

A meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb. Vetését ebből következően érdemes a nyár végi – őszi hónapokra időzíteni a biztosabb vízellátás miatt.

Technológia

Márciustól májusig, illetve júliustól szeptemberig vethető. Vetése gabonavetőgéppel lehetséges 4-5 centiméter mélyre és 12 centiméteres sortávra, 100-110 kg/ha vetőmagmennyiséggel.

Másodvetésként növekedése lassabb, mint tavaszi vetés esetén. Virágzás idején, a szár fásodásának kezdete előtt zúzzuk le vagy forgassuk a talajba, ebben az időszakban hasznosul legjobban.

Tűrőképesség

Kiváló hideg- és fagytűrő – mivel előnyeit hidegtűrő tulajdonsága miatt használhatjuk ki leginkább, ezért vetésére az őszi időszakot célszerű választanunk. Az áttelelt állományt és a mulcsként felszínen hagyott növénymaradványokat tavasszal, vetés előtt érdemes bedolgozni.